Idős Gregus Máté fényképe. Idős Gregus Máté 1861. június 16-tól 1938. augusztus 23-ig élt Vásárhely-Kutaspusztán, a mai Székkutason. Az Ő nevéhez sok újítás, jóakarat, és jobbítási szándék fűződik. Egyesek szerint ma nem lenne, vagy nem ilyen lenne Székkutas, ha Ő nem itt élt volna.

Őt Homoki Apostolnak nevezik az utóbbi időben. Ezen elnevezés alapja Féja Géza, Viharsarok című könyve. Ebben így ír:

„Idősb Greguss Máténak négy gyermeke s tizenegy unokája van. A népes család szelleme, lelkivilága merőben különbözik a tanyai gazdákétól. Jártam érettségizett, sőt: egyetemről visszaszakadt gazdáknál, ám a csupán elemi iskolát végzett gyümölcskertészek lelkivilága mélyebb, tísztultabb, kultúrájuk komolyabb, gyökeresebb, mert a magyar agrárlélek, agráréletforma alakult át bennük. Ezeket az embereket növények, virágok s gyümölcsfák nevelték. Szelídség, fínomság és bizonyos átszellemültség honol házukban, s a családi életnek egészen különös melegsége.
A Greguss-tanya nevelőmunkája felbecsülhetetlen. Némelyik napon öt-hat szekér fordul be a tanyára tanulni vágyó parasztokkal.”

2012.02.18-i Magyar Nemzet számában jelent meg egy cikk Kormos Valéria tollából, ebből is egy rövid részlet:

„A mai Székkutast az 1890-es években Kutaspusztának hívták. Sivár látvány, néhány elszórt épület a ˝nagy semmiben˝. Talán így is marad, ha Gregus Máté fejébe nem veszi, hogy virágzó településsé alakítja. A közeli domináns város, Hódmezővásárhely törvényhatósági bizottságának tagjaként először a vasútállomást harcolta ki, ami éppúgy történt, mint az amerikai westernfilmekben. Meglódult a kereskedés, pezsegni kezdett az élet. Az eladásra szánt terményeknek raktárak épültek, s mivel sikerült a hetipiac jogát megszerezni, mód volt az élő állatok helybeni értékesítésére és szállítására. Postafiók is nyílt, s az 1900-as évek első évtizedében Gregus Máté elérte, hogy a villanyvezetékek ne kerüljék el a fejlődő tanyaközpontot.
...
Ha csak a saját hasznát nézte volna, még több földet, ingatlant vásárol. Ám arra is volt gondja, hogy a magyar és az erdélyi irodalmat anyagilag támogassa. Mitöbb, 1922-ben százezer koronát költött egy alapítványra, amely a tanyasi tanítókat és a törekvő fiatalokat támogatta.”


Az előkerült iratok pamutfonállal átkötve. Sokan és sokat írtak már róla, arról az időszakról, erről a vidékről, így mi nem akarjuk szaporítani, mert mi sem tapasztaltunk már meg, csak másoktól hallottuk, olvastuk. Ezért akit érdekel, olvassa el Gregus Máté visszaemlékezését. Ezt halála előtt - sokak biztatására - írta, a halála évében fejezte be.

Itt megtalálhatók azon dokumentumok digitalizált formája, amelyekhez mi hozzájutottunk. Először egy írógéppel készült, majd azt fénymásolóval lemásolt szöveg állt a rendelkezésünkre. Ez több helyen is hiányos, és néhány helyen a rossz papírminőség miatt nem is egyértelmű (pontok és vesszők helye). Ezt mi teljes egészében újra begépeltük, hogy könnyen olvasható legyen. Akit érdekel, az elolvashatja ezen a helyen.
Ebből a 30. oldalon hiányoznak a templomok felszentelésének dátumai, amelyek a következők:
- Római Katolikus egyház Szent Mihály temploma: az 1924-25-ös években épült, felszentelése 1925-ben volt
- Székkutasi Református Egyházközség temploma, felszentelését 1926.10.17-én Harsányi Pál lelkész végezte.

Annak a gépelt és fénymásolt szövegnek megtaláltuk egy digitális példányát Székkutas honlapján is. Akit érdekel megtekintheti ezen a linken keresztül. (Ha esetleg onnan időközben törölték volna, akkor ugyanez megtalálható itt is.)

Az előkerült iratok digitalizált oldalai. Közben - 2014. márciusában - kis kutakodás után megkerültek az eredeti, kézzel írott példányok is. Ezeket Gregus Máté (dédunoka) őrizte, aki az Ő édesapjától kapta megőrzésre - most nekünk adta feldolgozásra. Ezek az iratok akkoriban kerültek hozzájuk, amikor 1951-ben elvették tőlük a tanyát - és gyakorlatilag mindenüket, így költözniük kellett. Az iratok úgy kerültek elő, hogy szépen átkötötték pamut fonállal, nehogy szétszóródjanak a lapok (felső kép, a képre klikkelve nagyobb méretben is megtekinthető).
Igazi élmény, egészen megható a saját kezünkbe venni azt, amit dédnagyapám írt ezelőtt sok-sok évtizede, mert ezáltal válik a történelem újra élővé.

A megsárgult papír kötegeket először digitalizáltuk. Ezután a már fent is elérhető szöveg összeolvasása, javítása következik (majd) az eredetivel összevetve. Ha ez kész, javítani fogjuk ezen oldalakon is. Mivel több irat is hozzánk került, ezeket is közzé fogjuk tenni, ha a feldolgozással végeztünk.
A kézirat elkészült digitális változata elérhető az interneten. Ezen a helyen keresztül az oldalak egészen nagy felbontású változatai kerültek felmásolásra, így aki olvasgatni szeretné, annak ezt ajánlom (az alsó képre klikkelve lapozható formában lehet megtekinteni). A Google+ szolgáltatásában az az album közvetlenül ezen a linken keresztül érhető el, amely csak ezen oldalak másolatait tartalmazza. Jelenleg még itt is nagy felbontású képeket találhatnak, azonban nem lehet tudni, hogy ez esetleg mikor változik meg.


Szintén az Ő írása, az itt elérhető levél, amelyet 1933-ban írt unokájának. Ebben olyan tanácsokat fogalmaz meg, amelyek minden korban, minden korosztálynak szólhatnak.

Idős Gregus Máté családfája ezen az oldalon található.


A kapcsolódó oldalakon az Ő írásai, vagy a róla szóló cikkek olvashatók:

Székkutason falumúzeum nyílt
Helytörténeti múzeum és képek a megnyitóról
Féja Géza: Viharsarok című könyve elektronikus másolata
A hódmezővásárhelyi Gregus Máté Mezőgazdasági Szakképző Iskola a névadójáról
Hódmezővásárhelyi Szakképző Intézmény tagintézménye (régebben Kossuth Zsuzsa)
Elektronikus Periodika Archivum és Adatbázisban Szenti Tibor írása
A Szeged Ma - tények és vélemények hírportál cikke
Délmagyar.HU hírportál cikke Gregus Imréről
Délmagyar.HU hírportál cikke Gregus Máriáról
Székkutas község honlapján található életrajz
Múlt-Kor történelmi portál írása
Gregus Máté írása: Ki legyen a pap Kutason?
Gregus Máté írása: Tanyai ember baja
Gregus Máté írása: Gazdasági iskolát Kutasra
Gregus Máté írása: Segíts magadon és akkor az Isten is megsegít
Gregus Mátét a Magyar Gazdaszövetség alelnökévé választotta
Írók szemléje a vásárhelyi tanyavilágban
Ötvenéves a Gregus-birodalom
Gregus Mátét ünnepli a gazdatársadalom
Gregus egyesület és Gregus utca Vásárhelykutason
Gregus Máté ünneplése
Gregus Máté a tanyai problémákról
Elhunyt Gregus Máté
Képek Székkutas honlapjáról
Szeged Ma - tények és vélemények hírportál cikke: Három héttel hosszabbították Gregus Máté kiállítását
Vásárhelyi Őszi Hetek ajánlója: Dr. Bakk Elekné Dr. Takács Sára: Hazulról haza
Moly.hu ajánlója: Dr. Bakk Elekné Dr. Takács Sára: Hazulról haza
Drótos kocsma: Gregus Máté személye a mai korban is példaértékű
Székkutas a Wikipédián
A hódmezővásárhelyi Gregus Máté Mezőgazdasági Szakképző Iskola a Hazulról haza könyv kapcsán
Id. Gregus Mátéról, a „homoki apostolról” nyílik kiállítás az Emlékpontban